8 kérdés a network marketingről

Amire tudnod kell a választ

A legtöbb embernek megvan a saját kialakított véleménye a network marketingről. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy ezek a vélemények az esetek legnagyobb részében szinte teljesen tévesek, mert feltételezéseken alapulnak és nem valós ismereteken.

Ez viszont azt eredményezi, hogy a helyes információk birtokában lévők, illetve téves és félinformációk alalpján véleményt alkotók között erősen megosztó dologgá vált ez a network marketingnek, vagy hálózatépítésnek nevezett lehetőség.

Így alakult ki az, hogy akik benne vannak, azok nagyon jó dolognak tartják és nem is értik, miért nem csinálja mindenki, akik viszont ki akarnak maradni belőle, azok szinte az ördögtől valónak tartják.

Annyira  meg van mind a két csoport győződve a maga igazáról, hogy meg sem akarják hallani és érteni a másikat.

Pedig a helyzet az, hogy igazából egyik tábornak sincs igaza!

Ugyanis nem, nem az ördögtől való a hálózatépítés, mert tényleg legálisan felépíthető egy jól jövedelmező bevételforrás vele, de igenis tény, hogy nem jó mindenkinek és nem való mindenkinek!

Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy objektívan megválaszoljon pár alapvető kérdést, ami fel szokott merülni a network marketinggel kapcsolatban és így feloszlassa kicsit a ködöt sok téves elképzelésről.

1. Biztos siker, vagy biztos bukás?

Sokan próbálják úgy beállítani a hálózatépítést, hogy azzal az átlagemberek is simán elérhetik a milliós havi jövedelmet. De sokan mondják azt, hogy ezzel csak pénzt veszíthet az ember és az ismerőseit is elveszíti.

Nos, ez két olyan szélsőséges vélemény, aminek bár vannak érthető alapjai, de a valóságban ezek nagyon ritkán fordulnak elő. Igen, jól olvastad. Bizony az is ritka, hogy egy átlagember ezzel milliókat keressen, mint ahogy az is, hogy egy tisztességes MLM céggel kapcsolatban valaki pénzt veszítsen. Sőt egy valóban korrekt network marketinges cégnél konkrétan nem lehet pénzt veszíteni. De nézzük meg, hogy mi ennek a két végletes véleménynek az alapja.

 • Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon egy MLM cég üzleti lehetőségéhez, szinte semmilyen konkrét akadályt nem kell lekűzdjön. Igazából az egyetlen előírás, aminek meg kell felelni, hogy felnőtt legyen, azaz 18 év felettinek kell lenni. Ezen kívűl semmilyen szakmai előképzettség nem szükséges. Nem kell hozzá induló tőke. Konkrét tudás és tapasztalat nélkül is elkezdhető.
  Így valóban bárki belevághat, ami egyrészt nagyon jó lehetőséget ad az átlagembernek, de egyben hátrány is amit később megmagyarázok.Matematikailag a többszintű rendszer miatt valóban korlátlan bevételi forrás építhető fel, de ez nyilván elméleti lehetőség. Viszont a fentiek alapján, egy átlagember is elméletben korlátlan jövedelmet tud felépíteni. Na, ez az oka annak, hogy ezt hirdetik egyesek, mert így próbálnak csatlakozásra ösztönözni fűt fát, amitől azt remélik, hogy így fognak ők is rengeteg pénzt keresni.És itt térek vissza arra, amit az előbb mondtam. Bizony hátrány is lehet az, hogy nincsenek csatlakozási feltételek, csak az életkor, mert így valódi tudás nélkül vágnak bele sokan egy olyan vállalkozásba, amit még ők sem ismernek, de máris bele akarnak rángatni másokat. Ez pedig nem jó. Ez okoz rengeteg félretájékoztatást és ezáltal téves véleményt az iparágról. Pedig, ha valaki megtanulja az alapjait ennek a vállalkozási formának és a korrekt kommunikációt/tájékoztatást, akkor valóban szép sikereket érhet el, ha kitartóan dolgozik. Ezt viszont csak kevesen teszik meg a valóságban. Ez az oka annak, hogy csak kevesen lesznek komolyan sikeresek az MLM-ben. Illetve inkább azt mondom, hogy kevesen keresnek milliós összegeket, mert a százezres nagyságrendű bevételeket azért sokan elérik. 
 • De nézzük meg a másik véleményt, miszerint a hálózatépítéssel csak veszíthet az ember. Sajnos megvan ennek a félelemnek az alapja. Mivel nagyon kecsegtető és hatékony pénzkereseti lehetőség az MLM elméletben, ezért sok olyan cég és személy is megpróbálta és ma is megpróbálja meglovagolni az emberek sikervágyát, amik és akik….finoman fogalmazva csalók és szemfényvesztők. Elhitetik az emberekkel, hogy szinte semmi munkával rengeteg pénzt kereshetnek. Ehhez jellemzően olyan megoldásokat ajánlanak, ahol jó nagy kezdőcsomagokat kell vásárolni, akár többszázezer forintért. És a mai napig sokan bele is mennek ebbe, mert milliókat ígérnek nekik cserébe.Persze idővel rájönnek, hogy nincs kolbászból a kerítés és próbálnak tényleg mindenkit beléptetni maguk alá, csak hogy legalább az a pénz visszajöjjön, amit ők beinvesztáltak. De mivel se tapasztalatuk nincs, se tudásuk, ők aztán akár erőszakos, kétségbeesésükben nyomulós módszerekkel próbálkoznak egyfolytában. És így nem csak a pénzüket bukták be, de az ismerőseik is messze kerülik őket.
  A jó hír, hogy egy nagyon egyszerű ellenőrzőlistával kiszürhető, hogy melyik lehetőség korrekt és melyik szélhámosság.

siker

2. Mi a különbség egy MLM-es vállalkozás és egy hagyományos cég között?

A két üzleti modell között az értékesítési folyamatban van a különbség.

Egy hagyományos cég hirdetésekkel, reklámokkal próbálja népszerüsíteni a termékeit, hogy az emberek tőle vásároljanak. Ezen kívül alkalmazottai vannak, akik a boltjaikban dolgoznak. A boltoknak fizetik a rezsi költségeit és még számos egyéb kiadásuk is van, melyek kifizetése után megmarad a nyereség.

Ezzel szemben a network marketing rendszerű cégek a termékeiket nem reklámozzák és alkalmazottaik sincsenek. Ehelyett a saját törzsvásárlóiknak, fizetnek jutalékot partnerként, ha tovább ajánlják másoknak is a termékeiket. Jutalékot pedig csak konkrét vásárlások, tehát már létrejött forgalom után fizetnek. Így sokkal hatékonyabb, illetve egy teljesen más értékesítési formát valósítanak meg, kiiktatva sok láncszemet az értékesítési csatornából. Nincsenek nagykereskedők, kiskereskedők az üzletben, hanem közvetlenül a cégtől vásárolnak a fogyasztók, magánszemélyek és vállalkozók segítségével. Az így megspórolt kötségekből tud jutalékot fizetni nekik.

A vállalkozó feladata, hogy forgalmat generáljon. Ezt jellemzően úgy teszi, hogy vásárol, információt ad át másoknak a cég termékeiről, illetve megpróbál újabb embereket bevonni az üzletbe, akik ugyanezt csinálják majd. Így kialakul egy többszintű ajánlói-fogyasztói hálózat. Minél nagyobb ez a hálózat, annál nagyobb a forgalom és annál nagyobb az elérhető jövedelem is.

3. Hogyan lehet pénzt keresni egy MLM üzlettel?

Alapvetően minden sikeres hálózatépítő úgy kezdi, hogy vásárol magának a cég termékeiből, saját felhasználásra, fogyasztásra.

Megismeri és megszereti a termékeket. Eközben tanulmányozza a lehetőségét a tovább ajánlásnak.

A saját tapasztalataival és az oktató anyagok által megismert megfelelő  módszerek segítségével, elkezdi felépíteni a saját fogyasztói hálózatát. Az így generált folyamatosan növekedő fogyasztói forgalom az alapja a jutaléknak, amit cég havonta fizet.

Persze az első kifizetésig el fog telni egy kis idő, de hónapok alatt felépíthető egy stabil állandó bevétel, ami az aktivitástól függően folyamatosan nővekedhet.

4. Az interneten is lehet ezt csinálni?

Már rég nem úgy működik egy korrekt MLM cég, hogy a belépő tagok bevásárolnak a cég termékeiből egy jó nagy kezdő csomagot és azt otthon a garázsban, vagy a kamrában tárolva próbálja elpasszolni másoknak. Ugyanúgy, ahogy más webshopokból, itt is online rendelésekkel és futárszolgálatok által kézbesített csomagokkal működik az értékesítés.

online vásárlás

Mivel alapvetően egy fogyasztói, törzsvásárlói hálózatot építünk fel, ahol a tagok saját maguk vásárolnak a cég webáruházából, ezért magát a forgalmat minden további nélkül lehet az interneten generálni.

Az pedig szintén természetes, hogy ha valakinek meg szeretné mutatni egy törzsvásárló, hogy milyen termékeket fogyaszt, akkor ahhoz egy honlap, vagy akár egy videó megosztásával át tudja adni az információt az érdeklődőknek. Sőt, idővel, ahogy egyre tapasztaltabb lesz, online marketing eszközökkel meg tudja többszörözni a hatékonyságát.

Azonban az is tény, hogy vannak olyan network marketinges cégek, akik kimondottan ellenzik, sőt tiltják, hogy a tagjai saját honlapokat készítsenek és azon keresztül népszerűsítsék a termékeiket, vgy az üzleti lehetőséget. Ennek meg van az oka, de azért vannak olyan cégek is, akik bizonyos etikai és jogi szabályok betartásával nem tiltják, hogy a tagjai az online marketing eszközöket vegyenek igénybe, ha azzal nem sértenek tövényt, ami akár országonként is eltérő lehet.

5. Ez akkor nem piramis, vagy pilótajáték?

Ahogy feljebb már írtam, sajnos nagyon sok hasznleső és csaló személy, szervezet próbálja kihasználni az embrerek azon álmát, hogy jobban és egészségesebben szeretnének élni.

Ezt úgy érik el, hogy mesés fizetéseket ígérnek és mellé kevés munkát. Az ilyen „lehetőségeknél” nem az a cél, hogy a cég termékeit értékesítse minél több vásárlónak, hanem csak a beléptetés, ami pénzbe kerül. Általában nincs is termék, vagy nagyon sokszor az a termék, hogy megtanítják a tagokat különböző tréningeken, tanfolyamokon, hogy hogyan tudnak minél több belépőt toborozni. Ebből a belépési díjból oszt szét jutalékot a korábban belépett tagoknak. Nagyon röviden abból van pénzosztás, hogy ha jönnek új belépők, akik befizetnek.

Az ilyen rendszerek egy idő múlva összeomlanak, mert elfogynak a belépők és megszűnik a kifizetés is. Ilyenkor egy-két hónap alatt össze is dől a rendszer. Viszont az emberek jóhiszeműsége és reményei miatt, akár évekig is el tud működni még a legegyértelműbben is piramisnak látszó rendszerek.

6. Akkor honnan lehet tudni, hogy egy MLM cég korrekt és legális?

Egy valódi MLM cégnél a cél a termékeinek az értékesítése. Csak vásárlásokból eredő forgalomból fizet jutalékot és nincsenek is belépési díjak. Ha bárhol ilyet kérnek, azonnal váltsunk óvatos üzemmódba, mert gyanús!

Fontos, hogy a termékek árai is korrektek kell legyenek. Ha egy áru tíszer annyiba kerül, mint a boltban, akkor az nem biztos, hogy a prémium kategória miatt van, hanem lehet, hogy nem tisztességes a cég árképzése. Ennek az lehet az oka, hogy így akar magához csábítani disztributorokat, mert a túlárazott vásárlásokból magas jutalékot tud fizetni a tagoknak.

Szóval még az is előfordulhat, hogy egy cég legálisan működik, mert valódi terméket forgalmaz, de nem korrekt áron. Erre is érdemes odafigyelni!

Az első ellenőrzési szempont az lehet, hogy szívesen vásárolnál-e a cég termékéből akkor is, ha semmilyen üzleti lehetőség nem lenne mögötte.

7. Miért olyan sok a sikertelen ember az MLM-ben?

 Sok egyéb mellett három fő oka lehet annak, hogy miért vannak többségben az MLM-ben skertelen emberek.

 • Egyrészt tényleg bárki belevághat. És valóban sokezren csatlakoznak is minden hónapban valamilyen MLM céghez. De ami előny, az egyben hátrány is. Mivel tényleg  akárki csatlakozhat egy ilyen lehetőséghez, rengetegen vannak köztük olyanok, akik csak úgymond tét nélkül bepróbálkoznak és nem is gondolják komolyan, hogy ez egy valódi vállalkozás lehet. Így igazából nekik nem is való ez az üzlet, ami hamar ki is szokott derülni. Persze attól még maradhat elégedett vásárlója  cég termékeinek.
 • A másik fő oka a sikertelenségnek, hogy mindenféle tudás nélkül vágnak bele az üzletük építésébe. Az elején teljes gőzzel beleugranak, anélkül, hogy pontosan tudnák mit és hogyan érdemes csinálni. Pedig ez is egy szakma, amibe bele kell tanulni. Egyáltalán nem bonyolult, de nagyon nagy hibákat lehet véteni, ha nem tudják, hogy mit csináljanak, vagy épp mit ne csináljanak. Az ismerősök lerohanása és nyomulás kéretlenül mindenkire például teljesen ellehetetleníti a sikert. Sőt, csupa csalódást okoz mindenkinek.
  Pedig nagyon egyszerű módszerekkel , nagyon hatékonyan lehet egy jó kis vállalkozást felépíteni úgy, hogy közben nemhogy a barátainkat nem veszítjük el, de sok újat is szerezhetünk.
 • A harmadik fő oka a sikertelenségnek, hogy ha valaki nem kitartó, vagy irreálisak az elvárásai. Ezalatt azt értem, hogy túl hamar várja mondjuk a milliókat. Egy tisztességes network marketing cég az nem egy „gazdagodjunk meg gyorsan” üzlet. Ez egy gazdagodjunk fokozatosan, de egyre jobban üzlet. De ehhez idő kell és megfelelően elvégzett folyamatos munka. Ezt pedig sokan nem teszik bele. 

8. Hogyan lehet valaki sikeres az MLM-ben?

Ez nem titok. Meg kell ismerni a megfelelő módszereket. Ezeket el is kell sajátítani és következetesen végre is hajtani a munkával járó feladatokat.

És akkor most jöjjön egy kis reklám. A jó hír, hogy a nemtitok.hu oldalon keresztül olyan oktatási rendszerhez férhet hozzá minden érdeklődő, ami a fenti 3 lépésből az első kettőt megmutatja és egy online oktató felületen keresztül be is tanítja. Ezzel minden érdeklődő, aki végig csinálja, el tudja indítani a saját üzletét a nulláról indulva egészen odáig, hogy már saját fogyasztói hálózata van, folyamatosan növekedő bevétellel. Mindezt teljesen díjmentesen, hiszen a network marketing jellegéből eredően közös érdekünk, hogy mindenki sikeres legyen. Ezért semmit nem titkolunk el a sikeres módszerekből, amivel mások már felépítették a saját, folyamatosan növekedő üzletüket.

Egy fontos információ a módszerekkel kapcsolatosan azonban nagyon lényeges! Alapvető hozzáállásunk, hogy nem nyomulunk, nem tukmálunk senkire semmit! Mi nem akarunk egyetlen régi barátot, vagy ismerőst elveszíteni! Úgyhogy, ha ettől tartanál, akkor megnyugodhatsz. Az ilyesmit mi sem szeretjük.

Szerencsére megvannak a korrekt, barátságos és komfort zónán belüli módszerek, amit mindenki nyugodtan felvállalhat az ismerősei előtt is. Ez szerintünk nagyon fontos szempont!

Ha téged is érdekel a nemtitok.hu által ajánlott rendszer és szeretnél bővebb információt róla, akkor kattints ide és olvasd el a bemutató oldalt!

Online vállalkozás pofon egyszerűen

Építs fel te is egy saját vállalkozást, kockázatok nélkül! Kérd te is a részleteke, hogy hogyan tudod te is megcsinálni!