Nagyon sok ember nem gondol a távoli jövőjére. Főleg nem anyagilag. Legfeljebb amolyan hétköznapi romantikával elképzeli a nyugdíjas éveit, hogy végre azt csinál ami akar, mert nem kell a hétköznapi robotot nyomnia. De vajon tényleg azt csinálhatják, amit akarnak? Nos, ha ez azt jelenti, hogy annyi sorozatot nézhet meg a tévében, amennyit akar, akkor igen. 🙂

Te mit szeretnél tenni? Tévézni? Vagy inkább valóban élni?

Nyugdíj: Tévé nézés?

Aztán vannak olyanok – sajnos már jóval kevesebben – akik tudatosabban készülnek az aktív pénzkereső koruk utánra. Közülük van, aki csak azt hiszi, hogy készül, mert csak odáig jutott el, hogy „majd teszek félre”, de mindig el van odázva. Nekik és mindenkinek azt javaslom, hogy számolgasson mire elég havi 18000 forint!

A minap olvastam ugyanis egy cikket, ami a nyugdíj megtakarításokról szólt. Önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, állami támogatás, adóvisszatérítés, stb. A cikk lényege az volt, hogy ha havonta kb. 18000 forintot fizetünk be egy ilyen konstrukcióba, akkor 20-30 év után, mikor nyugdíjba megyünk, tulajdonképpen durván 4-4,5 millió forintot tudunk kamatokkal „felhalmozni. Ezt fogjuk visszakapni.  Szerinted hány évig fogsz élni nyugdíjba vonulásod után? Ha csak két évet adunk magunknak, akkor leakaszthatunk magunknak havonta kb. 187000 forintot az állami nyugdíj mellé. Ez talán nem is olyan rossz, ha csak a tévézést terveztük idősebb napjainkra. De ha 10 évet is mersz magadnak adni, akkor  bizony már csak havi kb. 37500 forint jön majd be havonta az állami nyugdíj mellé.

Azt most nem is boncolgatom, hogy mennyi lesz majd az állami nyugdíj, mert ez egy elég ingoványos terület lesz szerintem. De abban talán egyetértünk, hogy nem lesz egy habzsi-dőzsi időszak, ha csak havi 18000 forintot teszel félre.

Gondoljunk a jövőnkre, már idén. Ne csak jövőre!

Bevallom, már nagyon régóta abba a csoportba tartozom, akik gondolnak a jövőre is és a nyugdíjas éveikre. De sokáig csak a „majd teszek félre” állapotig jutottam. Mostanra van már megoldásom arra, hogy a nyugdíjba vonulásomig ne csak havi 18000 forintot tudjak félretenni, hanem minden hónapban egy kicsivel többet. Nem trükk, nem illegális és bár lehet, hogy nem tökéletes, de nekem bőven megfelel, mert sokkal jobb, mint a vég nélküli robotolás egy, vagy két munkahelyen.

Szeretném megmutatni másoknak is, hogy eldönthessék, ők is akarják-e ezt a módszert. Akit érdekel, annak szívesen segítek! De természetesen nincs harag akkor sem, ha nem akarnak élni ezzel a lehetőséggel.

Ha nyitott vagy rá, akkor kattints ide!