Elkezdődött az új évtized. Még kóstolgatom, hogy ezentúl 2020-at kell írni évszámként. Kicsit furi és amolyan scifi érzése van egy korombelinek. Gyerekkorunkban ez a dátum olyan távolnak tűnt, hogy szinte elképzeltük a jövő autóit, amint már nem a földön, hanem a levegőben repülve közlekednek majd.

Nos, itt még nem tartunk. 🙂 Viszont a dolgok valóban sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Sokkal könnyebb például egy vállalkozást elindítani egy átlagos embernek is egy átlagos anyagi háttérrel. Ez azért nem volt könnyű mondjuk 30 évvel ezelőtt.

De jött például az internet. Igaz először olyan drága volt a havi díja, hogy nem mindenki engedhette meg magának. Maximum a munkahelyéről küldözgetett vicces képeket, videókat az ismerőseinek. 🙂

Saját vállalkozás egyszerűbben

2020 azonban egy olyan év már, amikor tényleg szinte bárki hozzáférhet és ha rátalál egy jó ötletre, akkor szinte a semmiből elindíthat egy vállalkozást.

Én is ezt teszem már egy ideje. Arra viszont hamar rájöttem, hogy hiába nagyon egyszerű ez, mégsem lehet feltétlenül sikeres bárki. Sokan például elcsúsznak a halogatáson. Estleg azon, hogy nem tervezi meg a dolgokat, csak úgy belecsap. Így persze nem jönnek a sikerek és sokan fel is adják. Ők aztán elmondják, hogy „én megpróbáltam, de…”.

Tervezés

Én most nem a halogatásról, hanem a tervezésről akarok írni. Volt már egy bejegyzésem tavaly, ugyanígy év elején. Vettem ugyanis egy naptárat, amit kimondottan vállalkozásokhoz terveztek. Erről írtam itt.

A terveim részben sikerültek. De biztos, hogy jobb lett a 2019-es eredményem annál, mintha nem készítettem volna terveket. Nekem megvan már a 2020-as naptáram is, amiben ma elkészítettem a terveimet. Igaz nem egész évre, de júniusig tudom már az ütemtervem. Tudom melyik hónapban mi lesz a fő cél. Tudom, hogy negyedévente mit kell elérnem és ellenőriznem.

A tervezés egyébként nem csak azért jó, mert nem csúszik ki az idő az ember kezei közül, hanem mert motivál. Én is egészen felpörögtem tőle, mert jó volt a terveket elképzelni és fejben megélni az elért sikereket, eredményeket. Nem is tudtam nyugodtan hátra dölni, hanem azonnal munkához is kezdtem. Ez a bejegyzés is ezért született. Igaz előtte már be is ütemeztem pár időzített üzleti e-mailt egy partnerem segítségével az automata hírlevélküldő rendszerembe. És jó érzéssel tölt most el, hogy a mára beírt terv készen is van. De még jobb érzés, hogy tudom, hogy ezekkel a levelekkel meg is lesznek az idei első bevételeim.

Honnan tudom? Tapasztalatból. Eddig mindig így történt. 🙂

Ha te is szeretnél egy ilyen szuper naptárat, akkor itt a hivatalos linkje. Itt tudod magadnak megrendelni:

Az én példányom itt van előttem a kis otthoni „irodámban”. 🙂

Tervezés

Ha érdekel, hogy én milyen vállalkozást indítottam el otthonról, ami nem rizikós és nem igényel különösebb befektetést és egyéb „vállalkozói hercehurcát”, akkor kattints a lenti gombra, mert…